شبکه چیست ؟
شبکه یا Netword یک اصطلاح عمومی است و به مجموعه ای از ابزارهای پردازش اطلاعات اطلاق می شود که با یکدیگر در ارتباط هستند . البته این ارتباط از نوع فیزیکی و منطقی است که از طریق سخت افزار و کابل بر قرار شده است و با یک روش استاندارد مدیریت می شود .
Wan and Lan
شبکه محلی یا (Local Area Networkinq) Lan شبکه ای است با تعداد محدودی از کامپیوترهای شخصی بطوری که در سطح یک مکان محدود با هم کار می کنند و از منابع یکدیگر مشترکاً استفاده می کنند . شبکه های محلی به اشکال گوناگون قابل استفاده اند اما با وجود این گوناگونی در اصل با هم یکسانند بطوریکه اشتراک در برنامه های کاربردی فایلها و وسایل جانبی از اهداف اصلی آنهاست .
همان طور که می دانیم از Lan برای فضاهای محدود استفاده می شود اما اگر بخواهیم در فواصل طولانی نقل و انتقال اطلاعات با سرعت بالائی انجام شود به سراغ شبکه های گسترده یا Wan ( Wide Aria Nedwork ) می رویم .یک Wan از مرتبط شدن دو یا چند Lan بوجود می آید .
تغییر و تحول در تکنولوژی شبکه ها :
با پیشرفت روزافزون فن آوری شبکه ها نحوه و نوع ارتباط مابین کامپیوترهای یک شبکه مداماً در حال تغییر است ، پیش از این شبکه به معنای محیط متمرکزتری برای پردازش اطلاعات بحساب می آمد و از ترمینالها به عنوان ابزاری برای دریافت و یا نمایش اطلاعات استفاده می شد . بطوریکه آنها فقط از منابع اطلاعاتی موجود در کامپیوترهای بزرگ استفاده می کردند و سیستم ها به تنهایی قابلیت اجرای فرامین نرم افزاری را نداشتند .
اجزای اصلی شبکه :
ارتباطات داده ها در ابتدا در انحصار کمپانیهای خاصی از قبیل IBM قرار داشت اما در حال حاضر شرکتهای زیادی دست اندرکار این قضیه هستند بطوریکه تمام اجزای مورد نیاز یک شبکه از نرم افزارهای سطح بالا تا رابط های سطح پایین را ارائه می دهند . تعداد این شرکتها باعث شده است که اجزای متفاوتی در ارتباط با شبکه های محلی بوجود آید . اما بطور کلی آنچه که باعث اختلاف مابین شبکه های محلی می شود تفاوت اجزای اصلی آنهاست .
ایستگاه کاری
مشهورترین جزء یک شبکه ، ایستگاه کاری یا Workstation می باشد که از طریق آن کاربرد با شبکه ارتباط برقرار می کند . ایستگاه کاری در شبکه به معنای یک پایانه هوشمند است زیرا از توانایی پردازش و اجرای برنامه ها بهره مند می باشد در حالیکه پایانه های ساده (Dumb ) فقط بعنوان یک ابزار ورودی – خروجی به کامپیوتر مرکزی متصل بوده و اطلاعات را جهت پردازش ، به واحد پردازشگر مرکزی ارسال می کنند .
ایستگاههای کاری در یک شبکه محلی به تنهایی قابل استفاده هستند و می توانند در سرعت پردازش ، مقدار حافظه ، برنامه های نصب شده و ابزارهای ذخیره سازی اطلاعات متفاوت باشند .
اغلب ایستگاههای کاری از یک سیستم عامل محلی (host) نظیر DOS و Windows یا OS/2 بهره می برند این سیستم عامل شرایطی را فراهم می کند تا ایستگاه کاری توانائی اجرای نرم افزارهای محلی را مستقلاً دارا باشد .
کارت های رابط شبکه
رابطی که جسم جدا از شبکه را به LAN متصل می سازد و آن را راه اندازی می کند ، کارت رابط شبکه یا آداپتور شبکه (Network Interface Adapter-NIC) نامیده می شود . یک NIC از شکاف های (SLOT) موجود بر روی برد اصلی کامپیوترها استفاده می کند . و باعث برقراری یک اتصال فیزیکی به رسانه انتقال یا کابل می شود . کارت شبکه ، باعث برقراری ارتباط مابین اجزاء شبکه از طریق سیگنال های خاص می شود . هر عنصری از شبکه محلی که دارای یک کارت شبکه باشد بعنوان یک گروه یا node شناخته می شود بطوریکه هر گروه از یک آدرس واحد برای مسیریابی اطلاعات استفاده می کند .
کابل بندی (Cablinq)
اتصال فیزیکی گره های شبکه را کابل بندی شبکه می نامند . کابلی که در Lan استفاده می شود از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا این عنصر در شبکه ، بیشترین تاثیر را بر میزان نرخ انتقال داده و بازدهی ورودی – خروجی دارد . دو اصطلاحی که در این زمینه برای رسانه انتقال اطلاعات (Media) استفاده می شود عبارتند از : باند پایه (Base Band) و باند پهن (Broad band) . باند پایه روشی از انتقال اطلاعات است که در آن سیگنال دیجیتال تنها با یک فرکانس ، کل پهنای باند رسانه را اشغال می سازد . از طرفی باند پهن به مفهوم آن است که پهنای باند به چندین کانال تقسیم
می شود که این تقسیم بندی بر اساس فرکانس های متفاوت و یا دامنه فرکانسی مختلف برای سیگنال آنالوگ می باشد . در یک چنین حالتی اگر پهنای باند کافی وجود داشته باشد ، می توان چندین سیستم انتقال را تنها با استفاده از یک کابل پیاده سازی کرد . اصطلاحی که چگونگی مشترک بودن رسانه را بوسیله کانال های متعدد ، بیان می کند تسهیم سازی یا Multiplexing
می باشد البته نوع تسهیم سازی ، بستگی به رسانه انتقال دارد .
رسانه های نوع باند پهن، چندین کانال متفاوت دارند که این نوع تقسیم بندی بر اساس فرکانس های مختلف سیگنال های آنالوگ می باشد . به این نوع تسهیم سازی ، مالتی پلکس بر اساس تقسیم فرکانس یا FDM (Frequency Division Multiplexing) گفته می شود . تلویزیون کابلی نمونه ای از EDM است . باند پایه روشی از انتقال داده است که تنها یک فرکانس از سیگنال دیجیتال ، سراسر پهنای باند را اشغال می کند . رسانه از نوع باند پایه در هر لحظه می تواند با یک فرکانس کار کند که البته می تواند مالتی پلکس شده باشد . این عمل به وسیله تقسیم کانال به فواصل زمانی یکسانی انجام می گردد که داده های مربوط به کانال های مختلف ، در این فواصل زمانی جاسازی می شوند . به این روش ، TDM یا مالتی پکس بر اساس تقسیم زمانی (Time Division Multiplexing) گفته
می شود .
انواع کابلهایی که عموماً استفاده می شود عبارتند از زوج سیم بهم تابیده (Twisted pair) کابل هم محور (Coaxial) و فیبر نوری (Fiber-Optic). امروزه همچنین از ارتباطات بی سیم که دارای تکنولوژی مادون قرمز یا مایکروویو هستند ، استفاده مس شود .
توپولوژی (topology) یک شبکه محلی ، معرف نوع ارتباط فیزیکی گره ها و اتصالات کابلی آنهاست . نوع کابل ، توپولوژی و قوانین کنترل دسترسی به رسانه ، در مجموع ، پیکره بندی شبکه را مشخص می کند .
سرویس دهنده (server)
سرویس دهنده ، یک کامپیوتر است که عملیات دسترسی به فایل ها وانواع سرویس های دیگر را برای شبکه فراهم می سازد . سرویس دهندگان از پردازشگری قدرتمند بهمراه حافظه موقت و دائم با حجم بالا استفاده می کنند . یک سرویس دهنده ، دارای یک سیستم عامل شبکه (Network Operating System-NOS) می باشد که بعنوان مغز فعال شبکه کار می کند و چگونگی دسترسی ایستگاه های کاری را به منابع مشترک کنترل می نماید . امروزه از سیستم عامل هایی نظیر IBM,s OS/2 ,Novells Netware و Microsoft W indows NT برای شبکه های محلی استفاده می شود .
ممکن است برای شبکه های محلی ، سرویس دهنده گان متفاوتی استفاده شود که هر کدام وظایف خاصی را انجام میدهند . از عمومی ترین آنها سرویس دهنده فایل یا file server می باشد که چگونگی امکان دسترسی کاربران شبکه به فایلهای موجود بر روی حافظه اصلی (Master) را تعیین می کند . همچنین یک سرویس دهنده می تواند بعنوان یک بانک اطلاعاتی برای برنامه های کاربردی بکار رود همچنین یک سرویس دهنده چاپ یا print server ، امکان دسترسی به یک یا چند چاپگر موجود در شبکه را مهیا می سازد . از وظایف بعضی از آنها ایجاد امکاناتی برای خصوصی سازی اطلاعات و بالا بردن، امنیت داده ها می باشد که باعث می شود کاربران مختلف در استفاده از منابع شبکه ، محدود شوند .
ابزارهای اتصال در شبکه
ابزارهای اتصال به دستگاه هایی اطلاق می شود که قطعات یا گره های یک شبکه را بهم متصل
می کند . در ساده ترین حالت ، ممکن است وسیله ای باشد که کابل ها و اتصال گره ها را مدیریت کند و یا ممکن است شامل کامپیوترهایی باشد که عملیات مسیر یابی اطلاعات را برای شبکه های وسیع تدارک ببیند .
هاب (Hub)
هاب در یک شبکه ، بعنوان نقطه متمرکز کننده و محل اتصالی برای گره های آن شبکه محلی می باشد . به آندسته از هاب هایی که برای اتصال فیزیکی چندین قطعه کابل کوتاه بکار می رود ، هاب های انفعالی (Passive) و به هاب هایی که برای اتصال کابل های طویل بکار می شود ، هاب های فعال (Active) ، گفته می شود . هاب های فعال سیگنال ها را همانند تقویت کننده ها مجدداً تولید و ارسال می کنند در صورتیکه هاب های انفعالی فقط انتقال سیگنال را انجام می دهند .
بعضی از هاب ها دارای اصطلاح خاصی هستند که نوع دسترسی به رسانه را مشخص می کنند . بعنوان مثال هاب هایی که برای شبکه حلقه نشانه (Token Ring) استفاده می شود با نام واحد دسترسی چند ایستگاهی یا MAU معرفی می گردد .
MAU = Multi Station Users
ابزارهای اتصال قطعات شبکه
برای برقراری ارتباط مابین شبکه های مختلف یک شبکه از پل ها (bridges) ، دروازه ها (gateway) و مسیر گردان ها (routers) استفاده می شود .
ابزارهای جانبی
یکی از قابلیت اصلی شبکه های محلی . به اشتراک گذاشتن وسایل جانبی است یعنی این ابزار
می توانند توسط بیش از یک برنامه یا ایستگاه کاری مورد استفاده قرار بگیرد . این وسایل می تواند حافظه جانبی ، چاپگر و یا مودم باشد .
خصوصیات شبکه
نرم افزار شبکه
در یک ارتباط شبکه ای ، چندان مناسب نیست که هر ایستگاه محلی از طریق نرم افزار شبکه و بطور جداگانه ، به منابع مشترک دسترسی داشته باشد . برنامه های شبکه را می توان به نحوی طراحی کرد تا برای کاهش فعالیتهای اضافی ، کارهای یک گروه را جمع آوری و اجرا کند نرم افزارهای شبکه عموماً از یک بانک اطلااعاتی مشترک استفاده می کنند .
دسترسی از راه دور
امروزه دسترسی به منابع اطلاعاتی موجود در یک مرکز ، بوسیله ایستگاه های کاری که خارج از این محیط قرار دارند ، کاری بسیار معمولی و عادی است به این عمل اصطلاحاً دسترسی از راه دور یا Remote Access گفته می شود در این حالت یک دستگاه کاری با استفاده از مودم و یک نرم افزار خاص با کامپیوتر دیگر ارتباط برقرار می کند . همانند شبکه های گسترده (WAN)، ارتباط از راه دور سرشار از مسائل حفاظتی است .
امنیت شبکه کل یک صنعت است که ممکن است به سخت افزار و نرم افزار خاص و پیچیده ای نیاز پیدا کند .
وسایل جانبی مشترک
یکی از راههایی که باعث افزایش کارایی شبکه می شود ، استفاده مشترک از وسایل جانبی است . یعنی چندین کاربر می توانند به وسایلی از قبیل چاپگرها ، دستگاه های ذخیره سازی ، ماشین های FAX و ابزارهای دیگر شبکه ، بطور مشترک دسترسی داشته باشند .
پست الکترونیکی (Email)
در ساده ترین حالت ، پست الکترو.نیکی به مفهوم نقل و انتقال رشته های متنی (ASC II) ، مابین شبکه های محلی و یا گسترده است . نرم افزارهای جدیدتر حتی اجازه می دهند که تصاویر گرافیکی و فایل ها اطلاعاتی را هم بتوان به متن منتقل شده ، متصل کرد . امروزه در اکثر اداره ها ، پست الکترونیکی جای مکاتبات اداری پر دردسر را گرفته است .
اینترنت
اینترنت به مجموعه ای از شبکه های متصل به هم و گاهاً متفاوت ، گفته می شود که باعث برقراری ارتباط مابین نقاط مختلف دنیا می شود . از آنجائیکه این ارتباط در سطح وسیعی انجام
می گیرد . باید شبکه های مختلف بتوانند با استفاده از یک زبان مشترک با یکدیگر ارتباط برقرار کنند .
TCP/IP مجموعه ای از پروتکل های ارتباطی است که بعنوان یک استاندارد ، در برقراری ارتباطات جهانی از طریق اینترنت ، بکار می رود .
خلاصه مقدمه :
شبکه یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف مجموعه ای از ابزارهای پردازش اطلاعات که با هم در ارتباط هستند استفاده می شوند .
یک شبکه محلی Lan معرف شبکه ایاست که از نظر مساحت جغرافیایی محدود می باشد .
یک شبکه Wan شبکه ای است که مابین چند شبکه محلی ارتباط برقرار می کند .
مفهوم شبکه از یک پردازشگر مرکزی با چند ترمینال ارتباط نظیر به نظیر ( Peer to Peer ) تغییر کرده است .
شبکه به کاربران این امکان را میدهد که از منابع ، امکانات و سرویسهای موجود بصورت بهینه استفاده کنند . که این قابلیت در کاهش زمان و هزینه مؤثر است .
چکیده فعالیتهای انجام شده
راه اندای ( طراحی و اجرای ) شبکه Lan برای 24 کاربر
نوع توپولوژی Star
پهنای باند 100 mbps
کابل مورد استفاده : Cat fire (آخرین و بهترین مدل کابل موجود) از نوع Belden آمریکایی
نرم افزار مورد استفاده برای Server : Advans server 2000
نرم افزار برای Sherinq کردن اینترنت : Win roter
نصب و استفاده از Hub و Rac مورد نیاز برای محافظت از آن Hub
(در کل سعی شده است پس از یک توضیح کلی ، ساده و جامع در مورد هر یک از 7 عنوان ذکر شده مراحلی را نتیجه چند ماه مطالعه و تحقیق و 2 هفته کار عملی بوده است را بطور خلاصه جمع بندی کنیم .)
(در كل سعي شده است پس از يك توضيح كلي ، ساده و جامع در مورد هر يك از 7 عنوان ذكر شده مراحلي را نتيجه چند ماه مطالعه و تحقيق و 2 هفته كار عملي بوده است را بطور خلاصه جمع بندي كنيم .)
اهداف طرح و فعاليتها :
طراحي و راه اندازي شبكه Lan براي راه اندازي سايت اينترنتي دانشكده ادبيات و زبان خارجه واقع در دانشگاه سراسري تبريز و سيستمهاي يكپارچه كتابخانه اي Pars Azarakhsh و استفاده از نرم افزارهاي بخصوص تحت شبكه بطور همزمان بين 24 ايستگاه با پهناي باند 100 mbps توپولوژي Star
اولين قدم :
از آنجايي كه اولين قدم در آغاز طراحي و پياده سازي يك Lan آگاهي و آشنايي كامل با محل و قطعات مورد نياز مي باشد ابتدا نقشه كلي محل اجراي Lan مورد بررسي قرار مي دهيم .
پس از شناسايي دقيق محل مربوط را قطعه بندي ( پارتيشن بندي فيزيكي ) و بعد از مشخص شدن محل دقيق server ، تعداد ايستگاهها ، محل نصب Rec و جعبه توزيع برق ، شروع به نصب سخت افزارهاي موجود ( كه بعداً به شرح مفصل آنها خواهيم پرداخت ) از جمله كابل كشي ، داك كشي Dak ( كانالهاي مورد استفاده براي قرار دادن كابلها در داخل آنها براي حفاظت و تميزي كار ) و نصب كيستون هاي ديواري (Castoon) و پچ پنل Pach Panel مي پردازيم .server را با استفاده از يك كابل كه متراژ آن اصولاُ نبايد از سه متر بيشتر باشد به Hub مربوط وصل مي كنيم و بعد از آن در آخرين مرحله نوبت به آن مي رسد بدانيم ايستگاهها server را مي شناسند يا نه كه جزئيات بيشتر در اين مورد در صفحات آتي داده خواهد شد .
طبقه بندي عمومي شبكه هاي محلي :
هر شبكه محلي يا Lan به دليل اينكه ممكن است در محيط وشرايط متفاوتي پيادهسازي شود ، ميتواند منحصر بفرد باشد ، بطور كلي در طراحي يك شبكه از نوع Lan بايد فاكتورهاي اساسي زير بررسي گردد :
1ـ توپولوژي (TOPOLOGY)
2ـ پهناي باند (BAND WITH)
3ـ روش كنترل و دسترسي به رسانه(Media Access Control – MAC)
توپولوژي
همانطوري كه مي دانيم اصطلاح شبكه زماني مفهوم پيدا ميكند كه كامپيوترها بتوانند با يكديگر ارتباط برقرار كنند. توپولوژي يك شبكه به معناي نوع ارتباطي است كه مابين گروههاي آن شبكه برقرار ميشود
بطور كلي توپولوژي يك شبكه ، چگونگي ارتباط كامپيوترها و اجزاء ديگر شبكه را بهمراه نوع كابل استفاده شده مشخص ميكند . انواع مهمتر و كاربردترين توپولوژي ها عبارتند از :
خطي باس (liner bus)
ستاره اي (Ster)
حلقه اي (Rinq)
توپولوژي خطي
در اين توپولوژي از يك كابل پيوسته يكدست استفاده مي شود . ايستگاههاي كاري و سرويس دهندگان با استفاده از يكسري اتصال دهنده (Tcannector) به كابل اصلي وصل مي شوند .
در اين مدل سرويس دهندگان در هر قسمت از كابل مي توانند باشند و ملزم نيستند كه حتماً در ابتدا و يا انتهاي خط باشند . كه از مشهورترين قوانين نظارت بر خطوط ارتباطي در شبكه محلي Ethernet ( قراردادي براي مرتبط كردن چند كامپيوتر به يكديگر از طريق يك كابل اصلي (ether) است بطوري كه سرعت مبادله اطلاعات بين آنها 100 mbps باشد ) مي باشد .
در انتهاي كابل از يك ترميناتور استفاده مي شود . ترميناتور يك مقاومت است كه براي تشخيص ابتدا و انتهاي كابل بكار مي رود . هر كدام از دو طرف اتصال دهندهT شكل بايد يا به يك قطعه كابل متصل باشند و يا به يك ترميناتور . يكي از معايب اين توپولوژي آن است كه اگر قسمتي از كابل شبكه قطع شود و يا اگر ترميناتور برداشته شود ، عملاً ارتباط سيستمها با يكديگر قطع شده و شبكه از رده خارج مي شود . اما مهمترين مزيت اين توپولوژي استفاده ازكمترين مقدار كابل شبكه مصرفي و از ديگر مزيتهاي آن سادگي ، كم هزينه بودن و توسعه آسان اين شبكه است .
در توپولوژي خطي با مدل زنجيره اي (Diasy-chaining) ابزارها بصورت زنجيروار بهم متصل اند . در اين حالت از يك كارت شبكه همراه كابلهايي از نوع زوج سيم (Twistedpain) و يا كابل cras و دو عدد جك ، يكي براي كابل وردي و ديگري براي كابل خروجي استفاده ميشود در اينجا براي هر از جك هاي استفاده شده در ابتدا و انتهاي خط ، ازترميناتور استفاده مي شود .
توپولوژي Star
در اين نوع هر ايستگاه كاري از يك قسمت كابل شبكه استفاده مي كند . بطوري كه سرويس دهنده در مركز قرار گرفته مي شود . و تمام ايستگاههاي كاري همانند ستاره اي به آن متصل شوند .از نقاط ضعف اين توپولوژي آن است كه عمليات كل شبكه به Hub وابسته است و اين به اين معنا است كه اگر Hub از كار بيافتد كل شبكه از كار خواهد افتاد و ديگر اينكه براي نصب شبكه هاي بزرگ مقدار قابل توجهي كابل مصرف مي شود .
مزيتهاي اين توپولوژي عبارتند از سادگي نصب شبكه با اين توپولوژي ، توسعه شبكه به راحتي صورت مي گيرد . اگر يكي از خطوط ارتباطي به هاب قطع شود فقط يك كامپيوتر از شبكه خارج
مي شود .
توپولوژي Ring
در اين توپولوژي از يك كابل ممتد شبيه به يك حلقه استفاده مي شود بطوريكه هم سرويس دهنده و هم ايستگاه كاري از اين كابل استفاده كنند و سرويس دهنده در هر قسمت از كابل مي تواند قرار بگيرد .
در ساده ترين حالت اگر قسمتي از كابل قطع شود كل شبكه از كار مي افتد براي رفع اين مشكل اكثر شبكه هاي محلي با توپولوژي حلقه اي از يك مركز اتصالي ( هاب ) به نام واحد دسترسي چند ايستگاهي يا (Multistation Aceess unit) MAU استفاده مي كنند . تا هنگام قطع كابل ، اگر گرهي بد عمل كرد از شبكه مجزا نگه داشته شده و شبكه به كار خود ادامه دهد . در مقايسه با شبكه هاي ديگر ، برپايي اين نوع توپولوژي به دليل استفاده از ابزاري همانند MAU گرانتر از بقيه ميباشد اما ميزان كابل مصرفي در نصب شبكه كم است . از نقاط صضعف اين توپولوژي سخت افزار پيچيده مورد نياز آن و آنكه براي اضافه نمودن يك دستگاه به شبكه بايد كل شبكه را متوقف كرد .
با توجه به نقاط ضعف و قوت توپولوژي هاي فوق نظر به اينكه LAN مورد نظر ما در اين پروژه داراي 24 ايستگاه و براي راه اندازي سايت دانشگاه مي باشد به دليل نياز به مدريت بيشتر ، سرعت بالا و قدرت مانور بيشتر و پهناي باند زياد و با دنظر گرفتن اينكه پهناي باند استفاده شده درتوپولوژي bus , Ring 100 mbps مي باشد ( كه آن بيشتر در محيط هاي Text مورد استفاده قرار مي گرفت ولي با توجه به پيشرفت روزافزون علم نياز شد تا ارسال اطلاعات صوتي و تصويري نيز عملي گردد . بنابراين نياز به پهناي باند بيشتر بود . بنابراين ، اين نقيصه در توپولوژي Star , تقريباً در رفع شد ) و با توجه به نيازهاي گفته شده و خصوصيات ذكر شده و توجه به پهناي باند 100 mbps در Star-Top آن را به عنوان توپولوژي مناسب براي طراحي Lan مان در نظر گرفتيم .
توزيع پهناي باند
يكي از مواردي كه باعث ايجاد تفاوت مابين شبكه ها مي گردد ، چگونگي توزيع پهناي باند رسانه انتقال است . براي اين كار دو راه حل اساسي وجود دارد . يكي مشترك كردن پهناي باند براي كل گره هاي متصل (Sher) و ديگري تهيه يك مسير اختصاصي مابين گره هاي مرتبط (Didicate)
مي باشد .
پهناي باند مشترك
دو روش مؤثر براي به اشتراك گذاشتن پهناي باند عبارت است از :
تسهيم سازي بر اساس تقسيم زماني ( باند پايه ) : (TDM – Time Dirision Nultiplexing)
تسهيم سازي بر اساس تقسيم فركانس ( باند پهن ) FDM –Frequency Division Multipleaing
براي به اشتراك گذاشتن پهناي باند از يكسري قوانين ترافيكي استفاده مي شود تا گره ها بتوانند بطور شهرك به رسانه فيزيكي دسترسي داشته باشد . در اينجا دو روش براي دسترسي به رسانه وجود دارد
مجادله (Conten Sion )
پرهيز از برخورد (Collision – Avoidanee)
در روش مجادله ايستگاههاي كاري قبل از ارسال اطلاعات به كانال گوش مي دهند و در صورت آزاد بودن اطلاعات را بر روي آن قرار مي دهند كه دراين حالت ممكن است دو سيستم اطلاعات خودرا بطور همزمان ارسال كنند كه Collision پيش مي آيد . در روش اجتناب از برخورد ، هيچوقت دو گره شانسي براي ارسال همزمان وجود ندارد FDDI , Toking Ring , ARCNET نمونه هاي هستند كه با استفاده از مدل اجتناب از برخورد به Lan دسترسي دارند .
پهناي باند اختصاصي :
چنانچه پهناي باند محدودي داشته باشيم و بخواهيم گره هاي جديدي را به شبكه محلي اضافه كنيم پهناي باند كمتري در اختيار هر گره قرار مي گيرد كه اين مسئله توان عملياتي شبكه را كاهش مي دهد . تقسيم شبكه به چندين بخش از جمله راه كارهايي است كه باعث كاهش ترافيك شبكه مي شود . در عمل مثل اين است كه هر گره از يك پهناي باند اختصاصي استفاده كند . در اينجا تكنيك سوچينگ يا راه گزيني بعنوان روشي است كه در شبكه هاي راه گزين مداري بكار رفته و در عمل پهناي باند مورد نياز به هرگره را به آن اختصاص مي دهد .
كابل بندي :( كابلها ، كيستونها و Pach Panel هاي مورد استفاده )
اكثر كابلهايي كه امروزه براي راه اندازي شبكه استفاده مي شود كابلهاي Cat Five مي باشد . كه داراي دونوع چيني و آمريكايي مي باشد . مزيت كابل هاي Belolen آمريكائي نسبت به نوع چيني آن در اين است كه Cat Five آمريكائي داراي موج Sin كامل و پيچيدگي زياد ( در هر يك متر 10 بار پيچيدگي ) د رحاليكه Cat Five چيني پيچيدگي كمتري دارد ( در هر 1 متر 5 بار پيچيدگي ) بنابراين قدرت انتقال Cat Five آمريكائي نسبتاً بيشتر مي باشد . آمريك
درون كابلمان 4 جفت سيم وجود دارد كه هر كدام رنگ بخصوصي دارند . سر سيم هاي مورد استفاده Rg45 مي باشد . در نصب Caston هاي ديواري و سر سيمهاي RG45 و نصب CRAS رنگها ( 8 رنگ) دو نوع نصب رنگ وجود دارد كه عبارتند از 586B , 586A . از آنجائيكه نوع اخير سرعت بالاتري نسبت به نوع اول دارد معمولاً از روش دوم استفاده مي كنيم .
طريقه نصب Cras رنگها در مدل 586B در Caston ها بايد از راست به ترتيب زير باشد .
سفيد نارنجي – نارنجي ، سفيد آبي – آبي ، سفيد سبز – سبز ، سفيد قهوه اي – قهوه اي
و Cras رنگها در نصب سر سيمها Amp در مدل 586B از سمت راست به قررا زير مي باشد .
قهوه اي – سفيد قهوه اي ، سبز – سفيد آبي ، آبي – سفيد سبز ، نارنجي – سفيد نارنجي
و بلاخره طريقه Cras رنگها در نصب Pach Panel ها عبارتند از
قهوه اي – سفيد قهوه اي ، سبز – سفيد سبز ، نارنجي – سفيد نارنجي ، آبي – سفيد آبي
سيستم عامل شبكه و Server
در ساده ترين حالت ، سيستم عامل شبكه يك مدير است كه وظيفه هماهنگي و مديريت كامپيوترها را بر عهده دارد . در يك سيستم عامل شبكه توابع مديريت كننده اي وجود دارد كه مشخص مي كند چه اطلاعاتي بايد به اشتراك گذاشته شوند و يا كدام كاربر مي تواند به منابع دستيابي داشته باشد .
عليرغم تكنيكهاي متفاوتي كه سيستم عامل هاي مختلف استفاده مي كنند تا بتوانند سيستم هاي يك شبكه و منابع اطلاعاتي موجود را مديريت كنند اغلب آنها وظايف مشابهي دارند كه عبارتند از :
كنترل دسترسي كاربر به شبكه : سيستم عامل يك شبكه بايد با استفاده از روشهاي مؤثر ، نوع دسترسي كاربر به منابع اطلاعاتي شبكه را بررسي و كنترل نمايد
كنترل فايلهاي شبكه : به منظور نگهداري صحت اطلاعات تنها يك كاربر در هر لحظه اجازه دارد به محتويات يك فايل دسترسي داشته باشد .
برنامه هاي كاربردي مشترك : يكي از خصوصيات اغلب شبكه هاي مفيد و كارآمد آن است كه برنامه هاي كاربردي و نرم افزارهايي براي استفاده كاربران شبكه به اشتراك گذاشته شود .
وسايل و ابزارها ي جانبي مشترك : يكي از اهداف برپايي شبكه ها ، استفاده مشترك از وسايل جانبي گرانقيمت است . اين مسئله در كاهش هزينه ها بسيار مؤثر خواهد بود .
سيستم هاي عامل محبوب شبكه ها عبارتند از : Unix , Mecrosoft Win NT – Novel Netwere سيستم عاملي كه ما در طراحي Lan مان در نظر گرفتيم Advens Server 2000 ميباشد . چون آخرين اختيارات و تحولات دراين سيستم به طور كامل انجام مي شود .
نرم افزار استفاده شده :
نرم افزاري كه براي Shering كردن اينترنت بكار برده ايم Win Roter مي باشد . پس از طي كليه مراحل گفته شده نوبت مي رسد به اينكه بدانيم استگاهها server را مي شناسند يا نه.
طريقه آگاهي از ارتباط صحيح server با هر يك از Station ها و نصب صحيح نرم افزارها
براي اينكار در هر ايستگاه در صفحه اصلي Windos قسمت Run دستور زير را Tayp مي كنيم و Enter را مي زنيم .Ping bIP server بعنوان مثال (Pin b 200.1.6.10) كه اين IP متعلق به server مي باشد كه ما نصب كرده ايم اگر بخواهيم هر ايستگاه فقط از يك IP استفاده نمايد نه اينكه server بطور اتوماتيك IP ايستگاه ها را تغيير دهد زيرا چنانچه مي دانيم اگر بصورت اتوماتيك اين امر صورت گيرد در ايستگاه ها فقط دو بايت آخر IP تغيير خواهد كرد . مثلاً در ايستگاه شماره 1 اگر بخواهيم بدانيم IP دستگاه چيست ؟ چنين عمل مي كنيم . در قسمت Start بخش Run دستور زير را Type مي كنيم : Win Ip Config دراين صورت ايستگاه موردنظر IP خود را نمايان ميكند . همان طور كه در چند سطر اخير گفته شد فقط دو بايت آخر IP ، Server تغير يافته است . مثلاً ايستگاه شمارة 1 كه نمايان شده بود بصورت زير خواهد بود :
IP address : 200.1.6.26
وبعد از متوجه شدن IP ايستگاه شماره 1 بايد ارتباط خود را با Server چك كنيم . وقتي دستور Ping و آدرس IP، Server را مقابل آن تايپ كرديم با جواب دادن به 4 Replay يعني هر Replay كه نصب شده مورد قبول Server واقع شد متوجه ارتباط صحيح ايستگاه با Server خواهيم شد و همة ايستگاهها را با اين روش چك ميكنيم . پس از طي مراحل فوق و نصب نرمافزارهاي گفته شده و مورد نياز شبكة كامپيوتري ما آماده برا ي بهرهبرداري ميباشد .
وسايل مورد استفاده و برآورد قيمت مقطوع آنها :
1ـ كانال cm10 82 متر 2ـ كانال cm2 100 متر 3ـ كانال cm3 40 متر
4ـ كابل 1×3 (سفيد) 500 متر 5ـ كابل 6×5 40 متر 6ـ تابلوي توزيع برق اصلي
7ـ فيوز فشنگي32 آمپر 3 عدد 8ـ فيوز مينياتوري 25 آمپر 3عدد 9ـ فيوزمينياتوري16آمپر؛ 24عدد 10ـ كليد سلكتوري تابلوي برق 1 عدد 11ـ هاب 32 – 16 12ـ سرور 13ـ سرسيم 40 عدد 14 ـ كيستون 30عدد
خلاصة مطالب :
در پروژه فوق مطالب زير را با توجه به Lan مورد نظرمان بررسي كردهايم :
ـ اولين قدم براي طراحي شبكه (Lan) مورد نظر (بررسي كامل مكان ، محدوديتها و امكانات موجود مورد نياز و خواستهها )
ـ انتخاب توپولوژي مناسب با توجه به شرايط و خواستهها و مشخص كردن طريقه ارتباط بين ايستگاهها و Server .
ـ مشخص كردن پهناي باند مورد نياز (بررسي سرعت و ظرفيت پهناي باندي كه نياز داريم )
ـ انتخاب قطعات مناسب براي كابلبندي و ديگر فعاليتها (انتخاب مناسب كابل ، Caston هاب ، amp و ديگر تجهيزات موردنياز )
ـ تعيين سيستم عامل شبكهمان ( با توجه به قدرت مانور ، اختيارات و ميزان مديريت )
ـ نرمافزار مورد استفاده مان ( با توجه به نيازها و امكانات موجود درآن )
ـ روش راهاندازي سيستم عامل شبكه مان و نحوه اطلاع از درستي كار و ارتباط حتمي بين Server و Station هاي مان
ـ برآورد هزينههاي مختلف پروژةمان
پيوستها
مشخصات شبكه اصلي برق قدرت
مشخصات وسايل تابلو ها و نحوه شناسايي علايم بكار رفته
مشخصات كابلها و سيمهاي برق مصرفي در كل تسهيم عملياتي
شماتيك مدار قدرت (كلي)
شماتيك مدار كنترل (جزئي)
مشخصات شبكه اصلي برق قدرت : 3PH – 360/220v ,~50h
يعني سه فاز 220/380 ولت است كه با جريان متفاوت 50 هرتز انتخاب شده است . تمام وسايل بكار برده شده استاندارد بوده و سعي شده از وسايلي استفاده شود كه از حساسيت و مرغوبيت بالائي برخوردار باشد مثلاً فيوز مينياتوري انتخاب شده تماماً به نام Legrand فرانسه بوده اند كه مطابق با استاندارد فرانسه NF بوده است كه نياز به توضيح كيفيت آنها نيست .
مشخصات وسايل تابلوها و نحوه شناسائي علائم بكار رفته :
L3 , L2 , L1 : طبق آخرين استاندارد جهان حرف L بعنوان خط فاز جريان برق انتخاب شده است كه اعداد 1 ، 2 ، 3 نيز مشخصه خط فازها بصورت متوالي كه همان T , S R معروف هستند نشان داده مي شوند .
N : نشان دهنده خط نول شبكه برق است .
PE : اين علامت بعنوان نشان دهنده خط ارت ( اتصال به زمين ) كه در صورت كلي با علامت PE نشان داده مي شود .
علامت :Q1
اين علامت نشان مشخصات كليد سلكتوري است كه بنا به نياز تابلوي مادر اينجا كليد سلكتوري يك حالته را انتخاب كرديم كه اين كليد با يك حالت تمام سه خط فاز را (L3 , L2 , L1 ) را بصورت همزمان و لحظه اي قطع مي كند و در حال ديگر اين سه خط فاز بصورت همزمان به هم وصل
مي كند . كه قابل ذكر است كه اين كليدها هيچ نوع عكس العملي در مقابل اضافه جريان ، اضافه بار ، اتصالات و … ندارند . و هيچ گاه بعنوان كليد فيوز استفاده نمي شوند .