مقدمه:
نرم افزار گرافیکی corel draw از جمله نرم افزارهایی است که دارای امکانات وسیع در زمینه ایجاد تصویر برداری می باشد برای فعالیت در زمینه بسیاری از کارهای هنری از قبیل طراحی و اجرای امور مربوط به پوسترهای تبلیغاتی ، طراحی کارت های ازدواج ، طراحی لوگوها و هزاران کارهای گرافیکی دیگر مهارت در استفاده از نرم افزارهای گرافیکی ضروری می باشد
فصل اول
نیاز مندیهای سیستم برای راه اندازی corel draw
همان طور که می دانید هم اکنون آخرین نگارش نرم افزار corel draw نگارش 12 آن است که برای نصب آن بر روی سیستم به حداقل امکانات زیر نیاز دارد :
وینوز 2000 یا ویندوز xp
پنتیوم 2 (200mhz ) یا بالاتر
اندازه ram برابر mb 128 (mb128 یا بیشتر پیشنهاد می شود . )
Mb 250 فضای هارد دیسک
768*1024 رزولوشن مانیتور
درایو cd-rom
ماوس یا tablet
روش نصب نرو افزار corel draw
برای نصب نرم افزار پس از تهیه cd های مربوط به پکیج نرم افزار بصورت زیر عمل نمایید :
تمام برنامه های کاربردی را ببندید
2- Cd شماره 1 را در درایو cd قرار دهید . در اینصورت اغلب ، ویزاردها مربوط به نصب برنامه شروع می شود در غیر اینصورت از طریق my computer بر روی درایو cd قرار گرفته و محتوای cd را باز کنید و بر روی آیکن setup دوبار کلیک کنید .
3- ویزارد برنامه نصب ، شما را در نصب نرم افزار راهنمایی میکند و می توانید یکی از آیتمهای زیر را برای نصب برنامه انتخاب نمایید :
* typical : با انتخاب این گزینه ، برنامه های کاربردی و component های پیش فرض نصب می شوند.
* compoct : با انتخاب این گزینه ، حداقل component هایی نصب می شوند تا برنامه corel draw بتواند اجرا شود .
* custom : در این صورت شما می توانید برنامه ها و component های مورد مورد نظر را در جهت نصب انتخاب نمایید .
4- برای ادامه نصب ، دستور العملهای نصب و registarion را دنبال کنید .
روش uninstall کردن نرم افزار corel draw
برای از حالت نصب خحارج کردن برنامه corel draw به صورت زیر عمل نمایید :
از طریق start / control panel پنجره control panel را باز کنید .
بر روی add/ remove programs دوبار دابل کلیک نمایید :
برنامه corel drawe را از لیست ظاهر شده انتخاب نمایید و بر روی دکمه change/ remove کلیک کنید و از کادر محاورهای ظاهر شده گزینه remove all را انتخاب نمایید .
برای ادامه کار از دستور العملهای ویزارد uninstall پیروی نمایید .
انواع گرافیک
گرافیک به دو دسته تقصیم می شوند که یکی از آنها گرافیک برداری و دیگری گرافیک راستری یا بیت مپی می باشد .
یک تصویر که موقعیت ، طول و جهت خطوط منحنی های آن از طریق محاسبات ریاضی ، ایجاد شده است یک تصویر برداری نامیده می شود . در گرافیک برداری ، رزولوشن ، مستقل از اندازه بزرگی تصویر می باشد به عبارت دیگر هر اندازه تصویر بزرگ یا کوچک شود ، کیفیت تصویر تغییر پیدا نمی کند و هیچ جزئیاتی از آن محو نمی شود .
در گرافیک بیت مپی یا راستری ، تصویر از شبکه ای از نقاط یا پیکسل تشکیل می شود در ساختار کیفیت تصویر به رزولوشن آن بستگی دارد بنابراین اگر تصویر بیت مپی تصویر تغییر اندازه داده شود جزئیاتی از آنها از دست می رود و کیفیت آن پائین می آید .
گرافیک های که به صورت برداری تولید می شوند معمولا دارای اندازه فایل کمتری نصبت به گرافیک های بیت مپی می باشند .
نکته :
رزولوشن : کوچکترین اجزای که در تصویر قابل شناسایی و تمایز باشد رزولوشن یا قدرت تفکیک نامیده می شود .
آشنایی به فرمت های CMX – CDT ، CDR
اغلب نرم افزارها برای ذخیره فایل ، قالب خاص خود را دارا هستند نرم افزار COREL DRAW نیز از این قائده مستثنی نیست . فرمت فایل در COREL DRAW به صورت CDR می باشد به عبارت دیگر
بصورت پیش فرض فایلها در COREL DRAW با پسوند cdr ذخیره می شوند اما توجه داشته باشید که شما می توانید در قالب های دیگر در corel draw آنها را پشتیبانی می کند نیز فایل را ذخیره نمایید .
فایل هایی که ایجاد می شون می توانند به صورت template (الگو ) نیز ذخیره شوند همانطور که می دانید فایل های template برای ایجاد فایل های جدید با خصوصیت فایل template بکار می روند . پسوند فایل های template در corel draw به صورت CDT می باشند .
قالب دیگری از COREL DRAW می تواند آن را ایجاد نمایید قالب Acmx می باشد قالب cmx قالبی است که اطلاعات بیت مپ و بردار ، مدلهای رنگ PANTONE ، RGB ، و CMYK را پشتیبانی میکند . این قالب وقتی مناسب است که بخواهید فایلهایی را که ذخیره می کنید در سایر برنامه های COREL DRAW مانند corel photo paint ، corel .r.a.v.e و .... باز کنید .
اصطلاحات corel draw برای درک بهتر مطالب ارائه شده در درسهای آتی بهتر است با مفاهیم زیر آشنا شوید .
موضوع (object ) : به بک عنصر رسم شده نظیر یک تصویر ، شکل، خط،متن،منحنی،سمبل یا لایه گفته می شود .
ترسیم (drawing) : به کاری که در محیط corel darw ایجاد می شود ترسیم گفته می شود . برای مثال به logo ها و پوستر های رسم شده drawing اطلاق می گردد .
گرافیک برداری (vector graphic ) :
یک تصویر که با تعیین مختصاد ریاضی نظیر موقعیت ،طول و جهت رسم ، ایجاد شده است .
Bit map* : تصویری که از شبکه ای از پیکسل ها یا نقاط کشیده شده است . به تصاویر bitmap تصاویر راستری نیز گفته می شود
* docaker : پنجره ای که حاوی دستورات قابل دسترسی و تنظیمات مربوط به ابزار یا وظیفه (tesk) می باشد.
* flyout : دکمهای که یک گروه از ابزار وابسته یا ایتم های منو را باز می کند
ertistic text : به تایپ یک متن و به کار گیری جلوه خاص مانند سایه بر روی آن گفته می شود
paragraph text : تایپ متنی که دبتوان بر روی آ"ن قالب بندی انجام داد
پنجره کاری corel darw
برای اجرای نرم افزار می توانید از مسیر زیر اقدام نمایید
Start /all programs / corel darw / graphic suite 12 / corel draw 12
توضیح قسمتهای مختلف به صورت زیر می باشد
Menu bar : با کلیک بر روی گزینه های این منو که منوی اصلی نیز نامیده می شود هر یک از عناوین به صورت pull down باز می شوند و در هر کدام از آنها دستورات مختلفی وجود دارد
Property bar : سطر خصوصیت بسته به فرمانهای انتخاب شده تغییر می کند . به عبارت دیگر خصوصیات فرمان انتخاب شده را نشان می دهد و شما بنابر نیاز کاری ، می توانید آنها را تنظیم نمایید .
Toolbar: نوار ابزار، نواری است که در آن دکمه های به عنوان میانبر برای دستورات واقع در منوی اصلی و دستورات دیگر قرار داده شده است .
Title bar : ناحیه ای که در آن نام سند جاری نمایش داده می شود .
Rulers : خط کش های افقی و عمودی که برای تعیین مو قعیت و اندازه موضوع در هنگام ترسیم بکار
می رود .
Toolbox : جعبه ابزاری که در آن دکمه هایی برای کار هایی از قبیل ایجاد ، filling و تغییر موضوعات قرار داده شده است .
Drawing window : پنجره ترسیم ناحیه ای است که صفحات ترسیم قرار دارد . این ناحیه از ناحیه کاری شما قابل چاپ می باشد و صفحه ترسیم نامیده می شود .
Color pallete : پالت رنگ توسط آن می توان رنگ مورد نظر را انتخاب نمود .
Docker : پنجره ای که فرمانهای قابل دسترسی و تنظیمات مربوط به ابزار یا task را در بر دارد .
Status bar : نواری که در انتهای محیط corel draw قرار دارد و اطلاعاتی در مورد خصوصیات
Object ، نظیر نوع ، اندازه ، رنگ ، fill ، و رزولوشن را نشان می دهد . نوار وضعیت را از طریق
Window/toolbars/status bar می توان روشن یا خاموش نمایید .
Document navigator : ناحیه ای در گوشه پایین و چپ پنجره که شامل کنترلهایی برای حرکت بین صفحات اضافه شده می باشد .
Navigator : یک دکمه در گوشه راست و پایین پنجره ترسیم که یک پنجره کوچک باز می کند تا شما را در جابجایی در داخل محیط رسم راهنمایی کند .
شروع کار در corel draw
ترسیم ، کاری است که شما در محیط coreldraw انجام داده و آن را ویرایش میکنید . برای شروع کار در محیط coreldraw میتوانید یک صفحه سفید باز کنید و یا اینکه با یک الگو (template) شروع کنید و یا با استفاده از یک رسم موجود شروع نمایید . برای شروع یک رسم ابتدا اگر نرم افزار را برای اولین بار اجرا می کنید گزینه new را انتخاب نمایید و اگر در محیط نرم افزار هستید از منوی file گزینه new را کلیک نمایید .
خط کش های صفحه ترسیم
خط کش های افقی و عمودی برای تعیین اندازه و موقعیت موضوعات در محیط رسم بکار می روند . به صورت پیش فرض خط کش ها در بالا و سمت چپ پنجره ترسیم ظاهر می شوند .
برای روشن یا خاموش کردن خط کش در بالا و سمت چپ پنجره ترسیم ظاهر می شوند .
برای روشن یا خاموش کردن خط کش می توانید از منوی view گزینه ruler را انتخاب یا از انتخاب خارج نمایید .
جابجایی موقعیت خط کش ها
برای جابجایی موقعیت خط کش ها با پایین نگه داشتن کلید shift آنها را به موقعیت جدید درگ نمایید .
تنظیمات در مورد خط کش
برای تنظیم خط کش به صورت زیر عمل نمایید :
از منوی view گزینه grid andrulers setup را کلیک نمایید تا کادر محاوره ای options ظاهر شود . در سمت چپ کادر محاورهای
option و در قسمت ساختار درختی اکنون grid فعال است و برای فعال کردن rulers بر روی آن کلیک نمایید تا کادر محاوره ای option داشته باشد .
از بخش های مختلف به شرح زیر تنظیمات مورد نظر را انجام دهید :
بخش nudge :
Nudge : در این بخش می توانید مقدار جابجایی حرکت موضوع انتخاب شده را با هر بار فشار کلید های مکانی (بالا ، پایین ، چپ و راست ) تعیین نمود . اگر گزینه
Sameunits for duplicate distance /nudge and rulers انتخاب شده باشد ، مقدار جابجایی بر اساس واحد انتخاب شده برای خط کش صورت خواهد پذیرفت ، اگر این گزینه را انتخاب نکنید عبارت units و فهرست مقابل فعال می شود و شما می توانید واحد مورد نظر را برای nudge تعیین نمایید .
Super nudge : اگر در هنگام جابجایی با فشار کلید های مکانی (arrow keys) کلید shift را پایین نگه دارید ، عدد مقابل super nudge در عدد nudge ضریب می شود و مقدار جابجایی با هر بار فشار کلید های مکانی تعیین می گردد .
Micro nudge اگر در هنگام جابجایی با فشار کلیدهای مکانی کلید ctrl را پایین نگه دارید عدد مقابل nudge بر عدد مقابل micro nudge تقسیم و مقدار جابجایی با هر بار فشار کلید های مکانی تعیین می گردد . به عبارت دیگر با تعیین مقدار micro nudge می توان گامهای حرکتی را بسیار کوچک نمود .
بخش units
در این بخش از فهرست مقابل horizontal می توان واحد اندازه گیری مورد نظر را برای خط کش انتخاب نمود . اگر گزینه same units for horizontal and vertical rulers انتخاب نشده باشد ،
فهرست مقابل vertical نیز فعال می شود و شما می توانید واحد دیگری را برای خط کش عمودی انتخاب نمایید .
بخش origin
در این بخش موقعیت مبدا اندازه گیری خط کش افقی و عمودی را می توان تعیین کنید . در حالت پیش فرض مبدا اندازه گیری خط کش افقی شروع صفحه ترسیم (drawing page) از سمت چپ می باشد .
با تعیین مقداری مقابل horizontal محل صفر خط کش زودتر یا دیرتر از لبه صفحه ترسیم قرارمی گیرد. ظمنا در حالت پیش فرض شروع مبدا اندازه گیری خط کش عمودی از لبه پایین و سمت چپ صفحه ترسیم می باشد .
برای تعیین تعداد تقسیمات بین واحدها در روی خط کش، مقدار مورد نظر را در زیر tick division تعیین نمایید . برای مثال اگر مقدار 5 را برای tick division تعیین کنید شکل خط کش به صورت زیر خواهد بود . توجه کنید که بین 0 و 125 به 5 قسمت تقسیم شده است .
برای اینکه کسرها نشان داده شوند show fraction را انتخاب نمایید ولی اگر می خواهید مقیاس ها را تغییر دهید بر روی دکمه edit scale کلیک کرده و تنظیمات را انجام دهید . در حالت پیش فرض مقیاس یک به یک می باشد .
خطوط راهنما (guidelines) خطوط راهنما خطوطی هستند که می توان آنها را در هر موقعیتی در پنجره رسم (drawing window) قرار داد . این خطوط به عنوان کمک رسم عمل می کنند و ما را در قرار دادن موضوعها در محلهای مناسب یاری می دهند . سه نوع خط راهنما وجود دارد که عبارتند از: افقی، عمودی و مورب . به صورت پیش فرض خطوط راهنمایی که کاربر آنها را اضافه می کند نرم افزار نشان می دهد اما می توان آنها را مخفی نمود . شما می توانید خط راهنما را در محلی اظافه کنید ظمنا می توانید از خطوط راهنمای از پیش آماده (preset) استفاده کنید . خطوط از پیش آماده دو نوع هستند که عبارتند از خطوط راهنمای از پیش آماده توسط corel و خطوط راهنمای از پیش آماده توسط کاربر . بعد از اضافه کردن خط راهنما می توان آن را انتخاب کرده و چرخاند ، جابجا کرد یا در محل خودش آن را قفل نمود و یا حذف کرد . ضمنا می توانید خطوط راهنما را به عنوان موضوعات قرار دهید . حالت snap باعث می شود که موضوعها اجبارا" بر اساس خطوط راهنما نقاط gide و یا سایر موضوعها تراز شوند .
خطوط راهنما همیشه از واحد اندازه گیری که برای خط کش تعیین شده است استفاده می کنند .
اضافه کردن خطوط راهنمای افقی یا عمودی
برای اضافه کردن خطوط راهنمای افقی یا عمودی به صورت زیر عمل نمایید
1-از منوی view گزینه guide lines setup را کلیک نمایید تا کادر محاوره ای ظاهر شود . از لیست موجود در بخش guidelines عبارت horizontal یا vertical را کلیک نمایید .
2-تنضیمات مورد نظر را برای خط راهنما وارد نمایید . برای قرار دادن خط راهنما در موقعیت مورد نظر را مانند 10 ، 20 ، 30 و هر عددی که دلخواه شماست در جعبه زیر horizontal وارد نمایید . در این صورت دکمه add فعال می شود . اگر بر روی آن کلیک نمایید موقعیت جدید خط راهنما به لیست اضافه می گردد .
3-برای حذف خط راهنما ، پس از انتخاب آن لیست بر روی دکمه delete کلیک نمایید . اگر میخواهید کلیه خطوط راهنمای تعریف شده حذف شوند می توانید بر روی دکمه clear کلیک نمایید
4-برای دیده شدن خطوط راهنما گزینه show guidelines را انتخاب نمایید .
5-برای اینکه موضوعات به خطوط راهنما ، حالت snap پیدا کنند گزینه snap to guidelines را انتخاب نمایید .
6- بر روی ok کلیک نمایید .
نکته : حالت snap حالتی است که اگر موضوع نزدیک آن قرار گیرد بطور اتوماتیک پرش کرده و با خط تراز می شود .
اضافه نمودن خط راهنمای مورب ( slanted guideline)
برای اضافه کردن خط راهنمای مورب به صورت زیر عمل نمایید :
از منوی view گزینه guidelines setup را کلیک کنید .
از کادر محاوره ای ظاهر شده و از بخش guidelines عبارت guides را انتخاب نمایید .
از جعبه لیست specify یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید :
2points : در اینصورت به شما اجازه تعیین دو نقطه داده می شود که این دو نقطه برای تشکیل خط راهنما ، به هم متصل می شوند . مختصاد نقطه ابتدا را در مقابلֽ x و ֽ y و مختصاد نقطه دوم را در مقابل x و y تعیین نمایید .
Angle and point : در این حالت به شما اجازه داده می شود که یک نقطه و یک زاویه تعیین کنید.در این صورت خط راهنما از نقطه با آن زاویه ای که مشخص گردید عبور می کند.
از جعبه لیست واحد اندازه گیری مورد نظر را انتخاب نمایید .
5-بر روی دکمه add کلیک نمایید و okکنید .
اضافه نمودن خطوط راهنمای preset
خطوط راهنمای از پیش آماده ای در corel وجود دارند که می توانید آنها را به روش زیر انتخاب نمایید
از منوی view گزینه guide lines را انتخاب نمایید .
از کادر محاوره ای ظاهر شده و از بخش guidelines بر روی presets کلیک نمایید .
یکی از موارد زیر را فعال نمایید :
يكي از موارد زير را فعال نماييد :
corel presets : خطوط راهنمايي كه توسط نرم افزر corel از پيش آماده شده است .
user defined presets : خطوط راهنمايي كه توسط كاربر از پيش آماده شده است .
در بخش margins مقادير حاشيه ها از بالا (top) ٬ چپ (left) ٬ انتها (bottom) ٬ راست (right) را وارد نماييد توجه كنيد كه اگر mirror margin (حاشيه آينه اي ) را غير فعال كنيد مي توانيد حاشيه هاي bottom و right را وارد نماييد .
در بخش colums تعداد ستونها (≠ of colums)و فاصله بين ستونها (distance apart) و در بخش grid تعداد نقاط (frequency) در افق
(horizontal) و عمود (vertical) و وارد نماييد و يا با انتخاب سحشزهدل فاصله خطوط راهنما در افق (place a guidline every) و فاصله خطوط راهنما در عمود (place a guideline every) را مي توانيد وارد نماييد .
تغير خطوط راهنما
براي تغيير در خطوط راهنما به روش زير عمل نماييد :
انتخاب خط راهنما : كليك با ابزار pick ( ابزارانتخاب كه شبيه پيكان مي باشد ) بر روي خط مورد نظر
انتخاب تمام خطوط راهنما : از طريق edit / select all /guidelines مي توانيد اقدام كنيد
انتقال يك خط راهنما : پس از انتخاب خط راهنما٬ آن را به موقعيت جديد درگ نماييد.
چرخاندن يك خط راهنما : با ابزارانتخاب (pick tool) دو بار با فاصله بر روي خط راهنماي مورد نظر كليك نماييد و پس از ظاهر شدن handleها آنها را بچر خانيد .
قفل يك خط راهنما : با انتخاب (pick tool) بر روي خط راهنما كليك كنيد . سپس از منوي arrange بر روي lock object كليك نماييد .
از حالت قفل خارج سازي يك خط راهنما : با ابزارانتخاب بر روي خط راهنما كليك نماييد و از منوي arrange گزينه unlock object را انتخاب نماييد . اگر با ابزار انتخاب مستقيما نتوانستيد خط راهنماي قفل
شده را انتخاب كنيد ابتدا خط راهنماي قفل نشده اي را انتخاب كنيد ٬ سپس با فشردن متوالي كليد tab از صفحه كليد بر روي آن قرار گريد .
حذف خط راهنما : پس از انتخاب خط راهنما ٬ دكمه delete را فشار دهيد .
حذف خط راهنماي preset : از منوي رهثص گزينه guidelines setup را كليك كرده و از كادر محاوره اي ظاهر شده presets را
انتخاب نماييد . سپس preset هاي انتخاب شده را از حالت انتخاب خارج نماييد .
نكته : اغلب تغيرات guideline را مي توانيد با كليك راست بر روي خط راهنما و انتخاب گزينه مورد نظر از منوي ظاهر شده نيز انجام دهيد .
تنظيم رنگ خطوط راهنما
از منوي view گزينه guidelines را كليك كنيد .
از كادر محاوره اي ظاهر شده رنگ مورد نظر را براي خطوط راهنمايي كه شما تعيين مي كنيد
(default guideline color ) و خطوط راهنماي preset (default preset guideline color)
انتخاب نماييد .
شبكه خطوط كمك رسم (grid)
Grid يك سري از خطوط متقاطع افقي يا عمودي يا نقاط است كه مي توان از آنها براي تراز كردن و چيدن موضوعات در پنجره رسم استفاده نمود . براي نمايش يا عدم نمايش grid از منوي view
مي توانيد grid را انتخاب يا از حالت انتخاب خارج نماييد .
روشهاي نمايش موضوعات
در corel draw شما مي توانيد ترسيمات را به يكي از روشهاي زير مشاهده كنيد :
* simple wireframe : در اين روش نمايش تنها خطوط دور ترسيمات (outline) مشاهده مي شوند.
fills٬ exterusions ٬ contours ٬ drop ٬ shadows ٬ و intermediate blend shapes مخفي مي شوند . هم چنين اگر موضوع راستري (بيت مپي) داشته باشيد به صورت تك رنگ مشاهده خواهيد كرد . در اين روش شما مي توانيد خيلي سريع پيش نمايش ترسيمها را مشاهده نماييد . براي تمرين اين روش از طريق file/open و از مسير نصب زخقثم در مسير زير قرار گرفته و يكي از فايلها را از پوشه samples باز كنيد : / corel/corel graphics/ 12/draw/samples/sample2 درايوي كه در آن corel نصب شده است .
wireframe * : اين روش نمايش شبيه روش نمايش ٬ simple wireframe مي باشد . به علاوه اينكه شكلهايي كه روي هم افتادگي دارند به صورت آميختگي متوسط نشان داده مي شوند .
draft : در اين روش نمايش fillها (رنگ ها داخل رسم ها ) ديده مي شوند و تصاوير ي كه به صورت بيت مپ هستند با رزولوشن پايين نمايش داده مي شوند . در اين روش برخي جزئيات حذف مي شوند تا شما بتوانيد بر روي بالانس بودن رنگ در ترسيم تمركز داشته باشيد .
: اين روش نمايش ترسيم ها را بدون fillهاي postscript يك نوع مخلوط شوندگي رنگ fill با بكارگيري زبان postscript مي باشد .
Enhanced : اين روش نمايش ٬ ترسيمات را با fillهاي postscript ٬ تصاوير بيت مپ را با رزولوشن بالا نمايش و گرافيك ها و بردارها را به صورت anti –aliased (دندانه هاي لبه ها از بين مي روند) نمايش مي دهد .
توجه كنيد كه روشهاي نمايش در مدت زمان باز شدن ترسيم و همچنين مدت زمان لازم براي refresh شدن با هم تفاوت دارند ٬ به طوري كه simple wireframe در كمترين زمان و enhanced بيشترين زمان را نياز دارد .
ذخيره سازي viewها
مي تواني view را ذخيره كرد و در زمان مقتضي به آنها سوئچ نمود براي ذخيره كردن view به صورت زير نماييد : از منوي tools گزينه view manager را كليك نماييد تا docker آن در سمت راست محيط corelظاهر شود
با بكار بگيري ابزار zoom كه بر روي view manager قرار دارد view را تنظيم نماييد .
بر روي دكمه add current كليك نماييد در docker مربوط به view manager شما مي توانيد:
با دوبار كليك بر روي نام view آن را تغيير نام دهيد .
پس از انتخاب view مورد نظر با كليك بر روي دكمه delete current view كه به صورت علامت منهاست view را حذف كنيد .
اگر آيكن page را در سمت چپ view غير فعال كنيد در هنگام سويچ به اين view تنها حالت zoom اين view را خواهيد داشت .
اگر آيكن ذره بين را غير فعال كنيد در هنگام سويچ به اين view تنها صفحه را خواهيد ديد و بزرگنمايي را نخواهيد ديد .
براي سويچ به view هاي ذخيره شده به صورت زير عمل نماييد :
اگر view manager ديده نمي شود آن را از طريق tools/ view manager باز كنيد .
در view manager بر روي view مورد نظر كليك نماييد .
توجه كنيد كه از طريق ابزار zoom و از فهرست zoomها نيز مي توانيد به view ها مورد نظر سويچ نماييد ..
براي zoom نمودن به صورت زير عمل نماييد :
بر روي دكمه zoom از جعبه ابزار كليك كنيد .
از نوار خصوصيت يكي از دكمه هاي زير را كليك نماييد :
zoom in : براي بزرگ سازي
Zoom out : براي كوچك سازي
Zoom to selected : قسمت انتخاب شده بزرك يا كوجك مي شود
Zoom to all object : اگر ترسيم كوجك بود view آن در حد امكان كه تمام موضوعات ترسيم نمايش داده شود بزرگ مي شود و اگر قسمتي از ترسيم خارج از پنجره ترسيم بود طوري zoom مي شود تا تمام موضوعات ترسيم در پنجره ترسيم قابل مشاهده مي باشد .
Zoom to page : باعث zoom شدن در صفحه ترسيم مي گردد .
Zoom to page width : باعث zoom شدن در عرض صفحه ترسيم مي گردد .
Zoom to page height : باعث zoom شدن در طول صفحه ترسيم مي گردد.
توجه كنيد كه دكمه zoom to selected زماني فعال است كه شما يك يا چند موضوع را انتخاب كرده باشيد . براي zoom in مي توانيد در محيط رسم كليك سمت چپ ماوس را كليك كنيد و براي zoom out مي توانيد كليك سمت راست ماوس را كليك نماييد .
فصل دوم
تنظيمات مربوط به ابزار zoom
براي تنظيم هاي مربوط به ابزار zoom به روش زير عمل نماييد :
از منوي tools كزينه option را كليك كنيد .
در كادر محاوره اي ظاهر شده از بخش toolbox بر روي hand tool ، zoom كليك نماييد
Zoom : انتخاب اين گزينه باعث مي شود كه با كليك كليد سمت راست ماوس عمل zoom out انجام شود.
Context menu : اگر اين گزينه انتخاب شود با كليك دكمه سمت راست ماوس منوي ميان بر ظاهر
مي شود كه در آن گزينه هاي مر بوط به zoom قرار دارند.
اصول كار با ابزار PAN
با ابزار pan مي توان صفحه ترسيم را به هر جاي پنجره ترسيم منتقل كرد . وقتي كه شما توسط ابزار zoom ترسيم را خيلي بزگ مشاهده مي كنيد طبيعي است كه بخش زيادي از ترسيم بيرون بيرون از پنجره ترسيم قرار دارد . براي ديدن جاهايي از ترسيم كه ديده نمي شود مي توانيد با استفاده از ابزار pan صفحه ترسيم را جابجا كنيد تا محل مورد نظر قابل مشاهده شود . ابزار pan هم گروه ابزار zoom مي باشد كه پس از كليك بر روي مثلث مشكلي كوچك پايين و سمت راست ابزار zoom قابل انتخاب مي باشد :
براي قرار گرفتن در قسمتهاي مختلف ترسيم بزرگ شده ، مي توانيد از دكمه navigator نيز استفاده كنيد كه در گوشه پايين و سمت راست پنجره ترسيم قرار دارد
تنظيم اندازه و جهت كاغذ
براي تنظيم اندازه و جهت كاغذ موارد زير انجام دهيد :
از منوي layout گزينه page setups را كليك نماييد . توجه كنيد كه اگر از بخش page گزينه size فعال نيست بر روي size كليك كنيد
اگر كاغذ نرمال مي خواهيد استفاده كنيد گزينه نرمال و اگر مي خواهيد بر چسب (label) داشته باشيد گزينه label را انتخاب كنيد.
گزينه portrait كاغذ را به صورت ايستاده و گزينه landscape كاغذ را به صورت خوابيده در نظر مي گيريد .
از ليست مقابل paper مي توانيد كاغذ هاي از پيش آماده از قبيل انتخاب كنيد كه در اينصورت در مقابل width و height اعداد مربوط به آن كاغذ به صورت اتوماتيك درج مي شود . اگر مي خواهيد اندازه مورد نظر خود را براي كاغذ وارد كنيد از فهرست مقابل paper گزينه custom را انتخاب و در مقابل width و height اندازه هاي مورد نظر را وارد نماييد .
اگر مي خواهيد تغيير اندازه داده شده تنها بر روي كاغذ جاري اعمال شود گزينه
Resize current page only را انتخاب نماييد .
حد تفكيك ( رزولوشن) را در مقابل resolutionتعيين نماييد .
در مقابل bleed مقدار اندازه بيرون زدگي از اندازه صفحه كاغذ تعيين شده را مشخص نماييد . تعيين مقدار بيرون زدگي امكان امكان قرار دادن
رسم هاي واقع در محدوده خارج از لبه ها را با binding در محدوده لبه هاي كاغذ تضمين مي نمايد .
براي سازگار شدن كاغذ با تنظيمات چاپگر مي توانيد بر روي دكمه set from printer كليك نماييد.
نمايش يا عدم نمايش لبه هاي كاغذ
براي نمايش يا عدم نمايش لبه هاي كاغذ به صورت زير عمل نماييد :
گزينه tools/options را كليك نماييد.
از كادر محاوره اي ظاهر شده بر روي page كليك نماييد.
انتخاب هاي زير را عمل نماييد :
show page border : باعث نمايش حاشيه هاي كاغذ مي شود
show printable area : باعث نمايش محدوده چاپ مي شود .
show bleed area : باعث نمايش محدوديت بيرون زدگي از لبه هاي كاغذ مي شود .
تنضيم لي آت (page layout)
گزينه tools/ options را كليك نماييد .
از كادر محاوره اي ظاهر شده از بخش page بر روي layout كليك نماييد .
از فهرست مقابل layout لي آت مورد نظر را انتخاب كنيد كه مي تواند به صورت book ، booklet و ... باشد .
قرار دادن background براي كاغذ براي قرار دادن background براي كاغذ به صورت زير عمل نماييد :
گزينه tools/option راكليك نماييد .
از كادر محاوره اي ظاهر شده و از بخش page بر روي background كليك نماييد.
اگر مي خواهيد background نباشد گزينه no back ground ، اگر مي خواهيد يك رنگ خاصي را براي background تعيين كنيد گزينه solid را انتخاب كرده و از مقابل آن رنگ را تعيين كنيد و اگر مي خواهيد تصويري را به عنوان background قرار دهيد گزينه bitmap را انتخاب كرده و با كليك بر روي دكمه browse تصوير مورد نظر را تعيين نماييد .
اگر گزينه bitmap را انتخاب كنيد گزينه هاي زير فعال مي شوند :
* linked : باعث مي شود كه اگر تصوير مبدا تغير كند تصوير background شما هم تغيير نماييد .به عبارت ديگر تصوير به صورت لينك شده در background قرار گرفته است .
embedded : باعث مي شود كه اگر تصوير مبدا تغيير كند تصوير background شما تغيير نكند.
مي توانيد از اندازه واقعي تصوير (default) استفاده كنيد يا اينكه اندازه مورد نظر را براي آن با انتخاب customize تعين كنيد. اكر مي خواهيد تصوير background شما چاپ شود يا اينكه در هنگام export
صادر شود گزينه print and export background را انتخاب نماييد .
اضافه كردن صفحه ترسيم
در coreldraw مي توانيد براي ترسيم چندين صفحه كاغذ داشته باشيد . براي اين منظور به صورت زير عمل نماييد .
از منوي layout گزينه insert page را كليك نماييد .
مقدار صفحه مورد نظر را در جعبه مقابل insert تعيين نماييد .
يكي از موارد زير را انتخاب نماييد :
before : صفحات اضافه شده قبل از صفحه جاري قرار مي گيرند .
After : صفحات اضافه شده بعد از صفحه جاري قرار مي گيرند .
از طريق فهرست مقابل paper مي توانيد اندازه كاغذ را مشخص كنيد .
براي اظافه شدن صفحه ، بر روي ok كليك نماييد .
روش ديگري براي اضافه كردن صفحه كليك راست بر روي نام صفحه در انتهاي پنجره رسم مطابق شكل زير و انتخاب يكي از موارد insert page before يا insert page after مي باشد
تغيير نام صفحه
براي تغيير نام صفحه به صورت زير عمل نماييد :
صفحه مورد نظر را با كليك نام آن انتهاي پنجره رسم انتخاب نماييد .
از منوي layout گزينه rename page را كليك نماييد .
نام مورد نظر را براي صفحه در جعبه page name تايپ نماييد .
روش ديگر تغيير نام كليك راست بر روي نام صفحه از انتهاي پنجره رسم و انتخاب گزينه rename page از منوي ظاهر شده مي باشد .