گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه

تعداد صفحات: 88 فرمت فایل: word کد فایل: 4006
سال: 1387 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی صنایع غذایی
قیمت: ۱۶,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه

    گندم: از مهمترین دانه­های غلات که به طور وسیعی در سراسر جهان کشت می­شود گندم می­باشد. گندم را می­توان از ارتفاع حدود هم سطح دریا تا ارتفاع 3500متر ازسطح دریا برداشت می­شود. در بسیاری از کشورها گندم به عنوان اصلی­ترین ماده غذایی محسوب می­شود و از آردهای حاصل شده ازآن محصولات گوناگونی تولید می­شود. و در کشورها نیز نان به عنوان اصلی­ترین ماده غذایی مورد مصرف محسوب می­شود.

    طبقه بندی ژنتیک گندم توسط شخصی به نام Flaks Ber صورت گرفت. گندم به 3 دسته تقسیم می­شود گندم دیپلوئید (تک دانه­ای) که 14=n2 کروموزوم دارد از مشخصات آن عملکرد کم – قد کوتاه cm60 و معمولاً برای نان استفاده نمی­شود. گندم تتراکلوئید دارای 28کروموزوم بوده و به 2 دانه­ای مرسوم بوده این گندم­ها به خشکی مقاوم بوده و گندم نشاسته­ای محسوب می­شود. از انواع دیگر گندم تتراکلوئید گندم دوروم بوده و برای آرد سمولینا در تولید ماکارونی مورد استفاده قرار می­گیرد. گندم پولار (polish) یا گندم لهستانی از انواع این گندم می­باشد که برای تولید نان مناسب نمی­باشد. گندم پرشین یا ایرانی در برابر زنگ گندم مقاوم بوده و در نقاط کوهستانی به خوبی کشت می­شود. گندم هگزاپلوئید: از جمله این گندم spelt دانه­ی قرمز رنگی شیار عمیق و عملکرد کم دارد و مانند shot – spelt – Macha – common.

     Common گندمی است که برای تولید نان مناسب است.

    Shot دارای رنگ سفید و قرمز و کشت آن بهاره – زمستانه است و درایران کشت نمی­شود.

    Macha که مخصوص کشور گرجستان می­باشد رنگ آن سفید تا قرمز متغیر بوده است.

    طبقه­بندی گندم از نظر ارزش اقتصادی:

    گندم قرمز بهاره برای نان مناسب بوده پروتئین 9 تا 13% دارد

    گندم دوروم و دوروم قرمز برای تولید ماکارونی مناسب بوده و پروتئین 14 تا 15% دارد

    گندم قرمز سخت زمستانه برای نان مناسب بوده پروتئن 12 تا 14% دارد

    گندم قرمز زمستانه نرم که دارای پروتئین کمتر از 10% بوده و معمولاً کیک و بیسکویت و ویفر و حلوا شکری از این گندم استفاده می­شود

    گندم سفید نرم که معمولاً برای فرآیند قنادی مورد استفاده قرار می­گیرد

    گندم مخلوط که با اختلاط انواع گندم­ها می­توان آردهای گوناگونی از نظر نانوایی به دست آورد.

    طبقه بندی تجاری گندم: گندم­های سخت و نرم که معمولاً گندم­های سخت که رنگ تیره و گندم نرم رنگ روشن دارد. سطح مقطع گندم سخت شیشه­ای و در گندم­های نرم نشاسته­ای می­باشد همچنین میزان گلوتن و کیفیت آن در گندم­های سخت بیشتر و بهتر است و برعکس در گندم­های نرم کمتر و ضعیف­تر است با توجه به سختی و نرمی رنگ دانه و فصل کاشت گندم از نظر تجاری به چند دسته تقسیم می­شود.

    گندم سخت قرمز بهاری

    گندم سخت قرمز زمستانی

    گندم قرمز نرم بهاره

    دوروم معمولی

    دوروم قرمز

    گندم سفید

    گندم مخلوط

    بر اساس مطالعات انجام شده از حدود 1 میلیون سال قبل موضوع خرد کردن دانه­ها در بین اسنان برقرار بوده است. عمر قدیمی­ترین ابزار برای خرد کردن و ساییدن دانه­ها به 18هزار سال قبل می­رسد. سیر تکاملی آسیاب کردن از خرد کردن دانه توسط هاون، ساییدن دانه توسط سنگ، خرد کردن در آسیاب های سنگی و تولید آرد در آسیاب­های غلتکی می­باشد. اولین آسیاب سنگی در 1556 میلادی به وجود آمد. نخستین آسیاب غلتکی در 1820به وجود آمد در آن موقع از 2 غلتک با سرعت برابر برای خرد کردن دانه استفاده می­شود. بعدها توانستند با تغییر سرعت یک غلتک نسبت به غلتک دیگر استحصال آرد را به صورت بهتری انجام دهد. با این حساب جداسازی اجزای دانه بهتر صورت می­گیرد.

    به طور کلی حدود 400کارخانه آرد در کشور وجود دارد و هدف از تأسیس آنها جداسازی پوسته از بخش­های دیگر دانه و به دست آوردن آردهای متفاوت به منظور تولید محصولات گوناگون می­باشد. به طور کلی فرآیند آسیاب کردن در 3 بخش انجام می­گیرد. 1- بوجاری و تمیز کردن گندم 2- مشروط کردن و آماده سازی گندم 3- آسیاب کردن

    عمل آسیاب کردن شامل مراحلی از قبیل خرد کردن دانه، ریز و نرم کردن دانه الک کردن آرد، تفکیک و درجه­بندی آرد، ذخیره­سازی آرد، کیسه گیری آرد و در نهایت انبار کردن آردمی­باشد. (7مورد)

    آسیاب های سنگی: در قدیم آسیاب های سنگی که دارای 2 سنگ یکی ثابت و دیگر متحرک بوده­اند. عمل خرد کردن و ریز کردن دانه را انجا می­دهد. در این آسیاب­ها بدون آن که تفکیکی صورت بگیرد. کل دانه گندم تبدیل به آرد شده و در نتیجه رنگ آرد بسیار تیره بود و به ناچار تمام محصولات پخت از یک نوع آرد تأمین می­شده است. هم­اکنون نیز یک یا دو کارخانه سنگی وجود داشت که آن­ها در شرف تعطیلی و یا تغییر کاربری می­باشد. آسیاب سنگی امروزه دارای یک بدنه چدنی است که سنگ­ها بر روی بدنه نصب شده­اند و از طریق نیروی کی الکتروموتور که توسط تسمه به سنگ متحرک منتقل می­شود. نسبت به آسیاب کردن دانه اقدام می­گردد. در قسمت فوقانی دستگاه دریچه تنظیم مقدار مواد بلوری را تنظیم کرده و در نتیجه دانه­ها در حد فاصل دو سنگ آسیاب قرار گرفته و عمل خرد کردن انجام می­شود. سنگ­ها دارای شیارهایی بوده که با چشب مخصوص آغشته شده و مقاومت لازم را دارد. سنگ­های مورد استفاده در آسیاب­های سنگی عبارتند از سنگ چخماق دانمارکی، یا بالتیکی سنگ آذرین آلمانی.

    سنگ­های دیگری نیز مورد استفاده قرا گرفته اما به سختی این دو نوع سنگ نمی­باشد.

    آسیاب­های غلتکی: در این نوع آسیاب­ها با استفاده از تعدادی غلتک ا والس نسبت به خرد کردن دانه و استحصال آردهای مختلف اقدام می­شود والس­ها دارای بخش­های زیر می­باشد بخش تغذیه­کننده نوسان­گیر بار، مارپیچ تغذیه­کننده، فلکه­های تنظیم، تیغه­های مخصوص پاک کردن غلتک می­باشد. تولید یک آرد مناسب، مشروط به تنظیم بخش تغذیه­کننده می­باشد به همین دلیل باید به موارد زیر توجه کنیم.

    تنظیم دسته فلکه برای ایجاد شکاف مناسب بین فلکه و بخش تنظیم کننده

    ریختن گندم یا غله به طور یکنواخت روی والس

    سرعت عبور گندم

    غلتک­های شیاردار: سطح این غلتک­ها دارای شیارهایی است که توسط دستگاه شیارزنی بر رو غلتک­ها ایجاد می­شود. با توجه به تعداد شیارها سختی فلز انها و نحوه قرار گرفتن آن­ها در کنار یکدیگر و نحوه خرد کردن دانه­ها و استحصال انواع آردها امکان­پذیر می­باشد. معمولاً شیارهای روی غلتک­ها به 4 روش و در مقابل همدیگر قرار می­گیرد به طوری کلی شیارها دارای 2 بخش رو و پشت هستند. در رأس شیارها بخشی به نام آینه قرار دارد که پهنای رأس دنده می­باشند.

    وجود آینه برای کاهش شکستگی شیارها و همچنین کنترل حرکت گردشی غلتک می­باشد. آینه برای غلتک­های با شیار ضعیف 0.1 mm، و برا غلتک­های با شیار ضمخت 0.2 mm.

    وضعیت قرار گرفتن شیارها: به 4صورت است: روبرو، پشت به پشت، رو به پشت، پشت به رو.

    به منظور استحصال آرد نرم­تر معمولاً تعداد غلتک­هایی که به روش پشت به پشت شیارها قرار می­گیرد بیشتر می­شوند. در صورتی که بخواهیم راندمان تولید آرد افزایش یابد شیارها به صورت روبرو و عمق برابر و برای تولید آرد سمولینا از شیارهای با زاویه تیزتر و عمق بیشتر استفاده می­شود. به طور کلی کیفیت آرد به عواملی مانند عمق شیار، سادگی گام شیار، زاویه شیار، پایه شیار و وضعیت قرار گرفتن شیار بستگی دارد به طور کلی در غلتک­های شیاردهار تعداد 250 تا 1300 شیار روی غلتک وجود دارد طول غلتک ها بین 500 تا 1000 mm بود. اما درایران به طورمعمول تمام غلتک­ها یا اغلب غلتک­های مورد استفاده با طول 1000 mm می­باشد.

     به طور کلی سرعت بین غلتک­ها در یک والس متفاوت می­باشد. در غلتک­های شیاردار تفاوت سرعت بین غلتک تندتر و غلتک کندتر 1 به 2.5 می­باشد.

    به طور معمول غلتک با حرکت تندتر را غلتک شتاب زده می­گویند. محصول غلتک­های اول به طور کلی پوسته چسبیده به آندوسپرم، غلتک­های بعدی دارای ذرات متوسط مانند سمولینا یا میدلینگ یا محصولات غلتک­های بعدی دانه­های ریزتر و درنهایت آرد نرمه یا نشاسه­ای می­باشد. هرچه تعداد غلتک­ها در یک سیستم بیشتر باشد آردهایی استحصالی یکنواخت­تر و دارای صدمه دیدگی کمتر و آسیب­دیدگی نشاسته در اعماق به حداقل می­رسد. فاصله اولین غلتک­ها از یکدیگر در اغلب سیستم­ها 0.5 mm و این فاصله به ترتیب کمتر می­شود. تجربه نشان داده است که زاویه غلتک­های اول در حدی باشد زاویه برش یا تیز 30درجه زاویه پشت 60درجه و یا در برخی از سیستم­ها زاویه برش 37.5 درجه و زاویه پشت 67.5 درجه.

    به طور کلی هرچه سرعت غلتک­ها بیشتر باشد دانه­بندی یا اندازه ذرات کوچکتر باشد برای مثال چنان چه سرعت 150 تا 180 متر بر ثانیه باشد دانه­بندی 62 تا 125 میکرون خواهد بود. چنان چه سرعت غلتک­ها برای مثال به 30 تا 60متر بر ثانیه کاهش یابد اندازه ذرات بین 500 تا 1000میکرون خواهد بود.

    درصد آسیب دیدگی نشاسته می­تواند عامل مهمی در کیفیت آردهای تولیدی ایفا نماید چنان چه دیاگرام یک کارخانه و تعداد غلتک­ها، به نحوی باشد دانه­ها در مراحل کمتری خرد شوند و در صورتی که عمل مشروط کردن به خوبی صورت نگیرد. نشاسته صدمه دیده و کیفیت آرد تنزل می­یابد. میزان آسیب دیدگی نشاسته ارتباط مستقیمی با درصد پروتئین دانه و نوع دانه دارد. به طوری که با افزایش درصد پروتئین به طور معمول درصد آسیب دیدگی نشاسته افزایش می­یابد این ارتباط اط طریق فرمول زیر محاسبه می­شود.

    ////

    صدمه دیدگی نشاسته موجب افزایش جذب آب و در مرحله بعدی جاری شدن آب اضافه در خمیرهای نانوایی می­شود.

    غلتک­های ثابت: غلتک­های صاف فاقد شیار بوده و معمولاً برای ریزتر و نرم کردن آرد مورد استفاده قرار می­گیرد. غلتک­های صاف معمولاً 2 دسته هستند.

    غلتک­های صاف معمولی

    غلتک­های صاف زبر

    غلتک­های صاف زبر دارای سطحی خشن تر می­باشداستقرار آن­ها پس از غلتک­های شیار دار بوه و وظیفه آن­ها نرم کردن آرد و تبدیل ذرات درشت­تر دانه شکری سمولینا متوسط به آرد نرم می­باشد. سرعت در غلتک­های صاف کمتر از غلتک­های شیاردار بوده و نسبت سرعت در آن­ها 1 به 1.25 است.

    یعنی غلتک شتاب زده 1.25 برابر غلتک ثابت (غلتک کند). سرعت دارد غلتک­های صاف دارای کمی خمیدگی است وجود خمیدگی در این غلتک­ها به 2 دلیل است.

    از شکم دادن و ایجاد انحنا در 2 سر غلتک جلوگیری شود

    توزیع بار در سرتاسر غلتک به صورت بهتر صورت گیرد.

    در استفاده از غلتک­های صاف باید به این نکته توجه نمود که فاصله غلتک­ها نباید به شدت و به طور ناگهانی کم شود. به طور معمول تولید آرد در کارخانه باید توام با جداسازی برخی از قسمت­ها و اجزای دانه باشد. از جمله آن­ها جوانه و لایه آکردن می­باشد. جداسازی جوانه از آرد به دلیل وجود چربی در جوانه که می­توان محیط آرد را برای فساد چربی­ها مساعد نماید. حداکثر جوانه موجود در آرد حدود 2.5% و به طور معمول در فرآیند آسیابانی حداکثر 0.5 تا 0.7% از جوانه موجود قابل استخراج است. جداسازی جوانه از گندم حداکثر باید قبل از غلتک­های سوم انجام گیرد. در غیر این صورت جداسازی آن با مشکل روبرو می­شود. لایه آکرون به دلیل فاقد بودن گلوتن باید از آرد جدا شود زیرا وجود آن در آرد می­تواند ارزش نانوایی را یا به عبارت دیگر عدد فارینو گراف را کاهش دهد.

    نوسانات خمیدگی در غلتک­های صاف در برخی از سیستم­ها 30 تا 40 میکرون و در برخی سیستم­های دیگر 20 تا 40میکرون می­باشد.

    میزان انحراف در غلتک­ها به تور غلتک میزان بار و گرمای تولید شده دارد.

    میزان گرمای تولید شده در غلتک عواملی مانند مقدار بازدهی، فشار بین دو غلتک، فاصله غلتک­ها و اختلاف سرعت غلتک­ها دارد.

    الک کردن: در فرآیند آسیابانی پس از هر جفت غلتک از الک­ها به منظور جداسازی ذرات مختلف استفاده می­شود. الک­ها دارای توری بوده جنس توری از پلی­استر، پلی اتیلن فلز قلع اندود شده و فلز ضد زنگ می­باشد. ابریشم طبیعی به مرور زمان شل و وارفته شده و نیاز به تعویض دارد. به طور کلی مساحتی که الک­ها اشغال می­کنند در برابر سطح ایجاد شده برای جداسازی بسیار کم است. به دلیل این که الک­ها روی هم قرار گرفته و در برخی از سیستم­ها بین 7 تا 10 الک به طور عمودی در یک سیستم و توسط یک الکتروموتور به حرکت درآمد. و عمل جداسازی را انجام می­دهد. در اغلب موارد الک­های بامش بزرگتر در قسمت فوقانی و کوچکترین الک از نظر مش در قسمت تحتانی قرار می­گیرد.

    پس از هر الک سینی مخصوص یا مجرای خاص مواد را به مرحله بعدی هدایت می­کند برخی از سیستمهای الک با استفاده از شیب و لغزش و محاسبه میزان بار ورودی اندازه مش­ها را تعیین می­کند. مخروطی که باید جدا شود توسط سیستمهای مکش و هوادهنده وارد سطح الک می­شود. برای جداسازی بهتر مواد میزان بار ورودی نباید از حد معینی اضافه شود. از انواع سیستمهای الک سیستم کمد الک یا 3 قسمتی می­باشد. در این سیستم بخش میانی قسمت نیروی محرکه و 2 بخش کناری سیستمهای الک استقرار دارند. حداکثر الک­های موجود 22 الک این سیستم دارای 4 تا 8 بخش بوده و هر بخش جداسازی ذرات خاصی را انجام می­دهد. برای مثال جوانه در بخش سوم جدا می­شود الکتروموتور نیروی محرکه باید توان لازم برای به حرکت درآوردن الک­ها در طول 24 ساعت را داشته باشد. معمولاً در کارخانه­جات آرد با توجه به اندازه ذرات که توسط یک سیستم الک جدا می­شود. الک­ها را نام گذاری می­کنیم. نام­گذاری متداول در اغلب کارخانه­جات به قرار زیر است. چنان چه مش الک­ها بین صفر تا 180 میکرون باشد. الک به نام الک M. واضح است که از این الک ذرات آرد نرم و کوچکتر از 180میکرون عبور می­کند. الک M به الک ارد معروف است. (آرد نرم یا نرمه) چنان چه مش الک­ها از 180 تا 300 میکرون باشد به الک D معروف است. الک D را الک دانه شکری نیز می­گویند. آردهای عبوری از این الک بین 180 تا 300میکرون می­باشد.

  • فهرست و منابع گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه

    فهرست:

    بخش اول: کلیات

    - مقدمه ای در مورد معرفی واحد تولیدی

    - خط مشی و اهداف کیفیتی واحد تولیدی

    - اصطلاحات و تعریفات

    بخش دوم: سازمان واحد تولیدی

    - سازماندهی واحد تولیدی و بخشهای آن و نمودار سازمانی واحد تولیدی

    - سازماندهی امور کیفیت واحد تولیدی و نمودار سازمانی بخش کیفیت

    - شرح وظایف، مسئولیتها و اختیارات مسئولان و کارکنان دخیل و مؤثر بر کیفیت بویژه مسئول و کارکنان بخش کیفیت

    بخش سوم: مستندات نظام کیفیت

    - ساختار مستندات نظام کیفیت شامل نظام نامه، روشهای اجرایی، دستورالعمل های کاری، مشخصات فنی و استانداردهای کارخانه ای، تقشه ها، کارتها و فرمهای عملیاتی و غیره

    - نحوه تهیه، بررسی، تایید، تصویب، تجدیدنظر و توزیع مستندات نظام کیفیت و چگونگی کنترل آنها

    - حفظ و نگهداری سوابق

    بخش چهارم: کنترل فرآیندهای تولیدی و عملیاتی

    - نمودار فرآیندها

    - تدارکات و انبارش مواد اولیه

    - فرآوری مواد اولیه و یا ساخت و مونتاژ قطعات

    - بسته بندی محصول نهایی

    - انبارش، حمل و تحویل محصول

    بخش پنجم: بازرسی و آزمایش مواد، قطعات و محصولات

    - بازرسی و آزمایش مواد اولیه

    - بازرشی و آزمایش حین فرآیند

    - بازرسی و آزمایش محصول نهایی (آزمونهای مستمر کارخانه ای، آزمونهای نمونه ای برای تصدیق بهر ساخت (lot یا Batch)، آزمونهای فرعی برای تصدیق نمونه محصول جدید)

    بخش ششم: شناسایی، ردیابی و وضعیت بازرسی و آزمایش مواد، قطعات و محصولات

    بخش هفتم: امکانات آزمایشگاهی و کنترل تجهیزات و بازرسی، آزمون و اندازه گیری (بررسی های کارکردی  وکالیبراسیون)

    بخش هشتم: کنترل و تعیین تکلیف مواد، قطعات و محصولات نامنطبق و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه و رسیدگی به شکایات مشتریان

    بخش نهم: آموزش کارکنان

    بخش دهم: کاربرد فنون آکاری

    پیوست ها, فهرست مدارک و مستندات مرتبط نظام کیفیت و سایر ضمائم ضروری

     

    منبع:

    ندارد

دانلود کارآموزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, گزارش کارآموزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, پروژه کارآموزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, دانلود کارورزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, گزارش کارورزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, پروژه کارورزی گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, کارآموزی در مورد گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, کارورزی در مورد گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, نمونه گزارش کارآموزی درباره گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه, گزارش کار در مورد گزارش کارآموزی تولید آرد در شرکت فرآورده های غذایی هلیانه
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت